Субота, 11.05.2024, 22:04
Вітаю Вас Гість | RSS

Острівська початкова школа

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 24
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


19:41
На вечорницях хто сумний - розвеселиться

У день свята Андрія Первозванного, коли вечір огорнув зимовими ранніми сутінками переливи дня, у приміщенні Острівського НВК залунала українська пісня, яка скликала на традиційні забави - Андріївські вечорниці.

Дружно зібралися у залі, прикрашеній в українському стилі, жителі села Острів від малого до людей старшого віку, що підкреслило їхню небайдужість та любов до українських традицій та звичаїв. Змістовну та захоплюючу програму свята підготували учні 5-9 класів закладу під умілим керівництвом вчителя О.М.Коноплюк. Молодь вдало у народних піснях, забавних частушках, жартівливих діалогах юнаків з дівчатами передала дух та звичаї свята. Таємничості та чарів вечору додали ворожіння, яких дівчата чекають цілий рік, адже вважається, що лише на Андрія можна дізнатися імʼя свого судженого і побачити долю. Дівчата кидали через себе чобіт, щоб довідатися з якого боку чекати коханого, переставляли їх по черзі до порога, перевіряючи котра перша заміж вийде, гадали на тарілках, під якими були заховані мирт, лялька, ключ і перстень, а у посудину з водою поставили гілочки вишні, адже вважається, якщо гілка зацвіте до Різдва чи Маланки – то це добра ознака, бо й дівоча доля цвіте, а якщо ні – кепські справи.

​​​​​​​

У затишній атмосфері свята поряд з даними забавами переливалися барвами кольорів квіти на вишитих рушниках та скатертинах, вишиванках, гордо посміхалася піч, ніби танцювала з усіма коцюба, на якій підʼїжджали, щоб вкусити калиту, красувалися на столах речі старовинного побуту, а у глиняних тарілках парували запашні пампушки та біленькі вареники, якими під кінець забави учні пригощали гостей. Вечорниці вдалися, адже про це свідчили усміхнені обличчя та піднесений настрій присутніх, які покидаючи залу, дякували дітям за подароване свято та можливість відпочити, відірвавшись на мить від сільських буднів.

Вчитель укр. мови

Оксана Березюк

Переглядів: 322 | Додав: ostriv_shk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz